Ready? BAKE! : Popcorn met karamelsausReady? BAKE! : Popcorn with caramel topping

ReadyBakeZie je dat mooie label hier links? Een nieuwe categorie: Ready? Bake!

Naast wolletjes ‘koken’ vind ik het ook erg leuk om recepten uit te proberen die ik op het web tegenkom (ik kijk naar jou Pinterest!). Daarbij gaat mijn voorkeur wel uit naar snelle recepten. Niet dat je 3 uur in de keuken staat 😉

Omdat op woensdagmiddag de kinderen vroeg vrij zijn van school mogen ze meestal wel een lekkere snack na de boterham. Vaak is dat een bakje chips of nootjes maar van de week kwam ik in de kast nog een restje maïskorrels tegen die wel eens op mocht.

Ja, popcorn is gemaakt van maïskorrel. Het groeit niet in de supermarkt in papieren zakjes die je in de magnetron doet…

En popcorn is natuurlijk het allerlekkerst als er een heerlijke karamelsaus op zit zoals je ook in de bios krijgt. Heerlijke zoete plakkerige popcorn…hmmm. En die is dus heel makkelijk zelf te maken!

Je hebt maar 3 ingrediënten nodig: boter, suiker en honing. Oh, en maïskorrels en een beetje zonnebloemolie natuurlijk :mrgreen:

PICT00321

Maak eerst de popcorn zodat je je aandacht niet hoeft te verdelen over 2 pannen. Doe ongeveer 25 ml zonnebloemolie in een pan met dikke bodem. Ik doe daar meteen de maïskorrels bij en schud even met de pan zodat de korrels met een laagje olie bedekt zijn. Niet teveel korrels in de pan doen! Zorg dat ze nog een beetje de ruimte hebben. Gewoon 1 laagje met een beetje ruimte ertussen.

PICT00332

Zet de pan op middelmatig vuur met de deksel erop. En nu maar wachten tot het begint te poppen! Als je hoort dat het poppen begint af te nemen schud de pan dan nog even om (met de deksel erop) en zet het nog een paar tellen op het vuur zodat eventuele ‘ongepopte’ maïskorrels de kans krijgen hun ding te doen. Als je geen geluid meer hoort is het klaar!

PICT00364

De verhouding van de ingrediënten voor de karamelsaus is makkelijk te onthouden; 2 lepels (vloeibare)boter, 2 lepels (riet)suiker, 2 lepels honing. Doe alles in een steelpannetje met dikke bodem op middelmatig vuur en roeren maar! Je blijft net zolang roeren totdat alle suikerkorrels zijn opgelost en het mengsel dikker begint te worden zodat het aan je lepel blijft ‘hangen’. Zet het vuur niet te hoog anders heb je kans dat de suiker verbrand en heb je geen saus maar stroop.

PICT00353

Verdeel met de lepel de saus over de popcorn en schep het af en toe om zodat er overal een beetje karamel opzit. Pas wel op want het is HEET!

PICT00395

Laat de popcorn nog even afkoelen en smullen maar!

PICT00466

Poseren voor een foto die niet bewogen was lukte helaas niet meer. Veel te druk met eten 😀

PICT00487

ReadyBakeHave you seen the new label on the left? It’s a new category : Ready? Bake!

Yes – I do occasionally like to cook something different from wool and yarn. Usually they’re quick and easy recipes I find on the net (looking at you Pinterest!). I’m not really the type to spend all day in the kitchen 😉

On Wednesdays the kids’ school ends at noon and to make it extra special they usually get a little treat like crisps or peanuts after lunch. While browsing the cupboard for something else I came across a small amount of maize/corn kernels so I decided to make popcorn from scratch!

Yes, popcorn is made of maize…it does NOT grow in the supermarket in paper bags you put in the microwave. Really.

The BEST popcorn though is the one you get at the cinema – scrumptious sticky caramelly popcorn…mmmm. And it’s super easy to make!

You only need 3 ingredients: butter, sugar and honey. Oh, and maize and a little (sunflower)oil for the popcorn obviously :mrgreen:

PICT00321

Start by making the popcorn so you won’t have to juggle 2 pans at the same time. Put about 25 ml of oil in a large pan with a thick bottom (make sure you have a well fitting lid too!) add the maize and swirl it around in the pan so every kernel is covered with oil. Don’t put in to much! About 2 small handfuls is usually enough. You have to make sure they have room to ‘grow’. And you can always make another batch 😉

PICT00332

Put the lid on! Place the pan on the stove and turn it to medium heat. Soon you’ll start to hear the kernels popping and hitting the sides and lid of the pan. DON’T TAKE THE LID OFF!! When the popping dies down a bit grab some potholders and shake the pan a little – with the lid still on (can’t be too careful) – and place it back on the stove for a few moments to allow stray kernels to do their thing. Turn the heat off and remove the pan from the stove. Take the lid off and…behold! POPCORN!

PICT00364

How much ingredients for the caramel sauce you need is easy to remember: 2, 2, 2. Put 2 tablespoons of (liquid)butter, 2 tablespoons of brown sugar and 2 tablespoons of hpney in to a saucepan on medium heat and start stirring! Keep stirring until all the sugar is dissolved and the mixture starts to thicken and cling to the spoon. Be careful not to overheat the mixture or you’ll end up burning the sugar.

PICT00353

Drizzle the sauce over the popcorn and mix it through. Be careful because it’s HOT!

PICT00395

Leave to cool for a bit and serve!

PICT00466

No time to pose for a pic. To busy eating 😀

PICT00487


2 reacties

  1. hahaha! ik heb me echt kapotgelachen! ik kan me herinneren dat mijn oma belde om mijn moeder te vertellen dat ze iets geweldigs had gezien in de supermarkt! popcorn die je in de magnetron kunt doen! Dus ik als 9 jarige meteen een kommetje maiskorrels in de magnetron duwen… het werkte niet by the way 😛

    (leuk recept trouwens! ga ik proberen :D)

    • Ja, hoe krom is dat? Mijn man stond de eerste keer dat ik het maakte echt te kijken of hij water zag branden. Opgegroeid met een moeder die dus alleen maar ‘kookt’ met de magnetron…. I rest my case.

      Mijn kids weten gelukkig beter 😉

Reacties zijn gesloten.